De PCR-test op coronavirus is nu op veel locaties in Groningen beschikbaar. Als je luchtwegklachten hebt, is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen. In dit artikel vindt je informatie over wanneer je je moet laten testen, hoe de test werkt en waar je terecht kunt voor een test. We geven ook wat extra informatie over het coronavirus die je moet weten.

Wat is coronavirus en wat zijn de symptomen?

We gaan ervan uit dat de meeste het al wel weten, maar het coronavirus is een virus dat vooral de luchtwegen aantast. De meest voorkomende symptomen zijn een droge hoest, kortademigheid en koorts. Maar het kan zich ook uiten in de vorm van een verkoudheid. In ernstiger gevallen kan het coronavirus leiden tot longontsteking, die dodelijk kan zijn. Het is daarom belangrijk dat je je laat testen zodra je een van deze symptomen hebt. Want ook als jij er niet heel ziek van bent, kun je nog steeds mensen aansteken die er wel heel ziek van kunnen worden.

Hoe werkt de PCR-test in Groningen?

De PCR-test voor coronavirus is in de vorm van een neus- en keelswab. Dit betekent dat een wattenstaafje in je neus en keel wordt ingebracht om slijm en cellen te verzamelen. Deze cellen worden vervolgens in een laboratorium getest om te zien of ze het coronavirus bevatten. De resultaten van de PCR-test krijg je binnen 48 uur, maar meestal is de uitslag al eerder binnen. Je krijgt een mail zodra de resultaten bekend zijn, en dan kun je je aanmelden met je DigiD om de uitslag te bekijken.

Waar kan ik me laten testen in Groningen?

Er zijn nu veel locaties in Groningen waar je je kunt laten testen met een PCR test. De lijst met locaties verandert voortdurend, dus wij adviseren je om regelmatig op de website van GGD Groningen te kijken. Op dit moment zijn de meest gebruikte testlocaties in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Martini Plaza en op de Europaweg.

Wat moet ik nog meer weten over PCR-testen?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je een PCR-test laat doen in Groningen. Allereerst is het belangrijk dat je rustig blijft en niet in paniek raakt. Dit zal de situatie alleen maar erger maken. Ten tweede is het heel belangrijk dat je geen bezoek brengt aan een zorginstelling of dokterspraktijk als je symptomen van het coronavirus hebt. De reden hiervoor is dat je daar andere mensen zou kunnen besmetten. Ten slotte is het belangrijk te onthouden dat een negatieve PCR-test niet betekent dat je zeker geen coronavirus hebt. Het is mogelijk dat het virus zich wel in uw lichaam bevindt, maar dat het nog niet door de PCR-test is opgespoord. Daarom is het nog steeds belangrijk om de algemene richtlijnen voor het voorkomen van coronavirus te volgen, zelfs als je een negatieve PCR-test hebt.

 

We hopen dat dit artikel heeft geholpen bij het beantwoorden van een aantal van je vragen over het krijgen van een PCR test in Groningen. Samen krijgen we corona onder controle.

 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *