De traditionele transportfiets is een fiets die vroeger expliciet bedoeld was om goederen te vervoeren. De transportfiets is een van de oudste modellen van de fiets die we vandaag de dag kennen. De huidige versie van de transportfiets is aan het begin van de 20e eeuw ontstaan. De fiets wordt voornamelijk gebruikt door scholieren die bijvoorbeeld zware boekentassen mee naar school moeten nemen. In dit artikel worden de meest karakteristieke kenmerken van de transportfiets verder uitgelegd. 

Voordrager

Het eerste karakteristieke kenmerk van de huidige transportfiets is de grote stevige voordrager die gemonteerd zit aan het stuur. Met deze voordrager onderscheid de transportfiets zich van alle andere fietsen. Een erg functioneel kenmerk waarmee van alles vervoerd kan worden. Het is onder scholieren ook veelvoorkomend dat er op de voordrager een krat geplaatst wordt. Op deze manier kunnen er nog meer spullen vervoerd worden!

Bagagedrager

Om de naam van de fiets eer aan te doen, bezit de fiets naast een voordrager ook nog een stevige en vooral functionele bagagedrager. Er kunnen op de fiets dus zowel voor- als achterop goederen vervoerd worden. Daarnaast kan door de stevigheid van de bagagedrager zelfs een tweede persoon plaatsnemen achterop de fiets. 

Stalen frame

Over het algemeen bestaan alle transportfietsen uit bijzonder stevige materialen, vanwege de geschiktheid voor het vervoeren van goederen. Toch is het belangrijk om dit bij de aanschaf van dit soort fietsen goed te checken. Vooral modellen die beschikken over een stalen frame komen in aanmerking. Een stalen frame kan namelijk erg goed tegen een stootje.

De elektrische variant

Met de opkomende populariteit van de e-bike, zijn er tegenwoordig ook veel elektrische transportfietsen te vinden op de fietsenmarkt. Zeker met het extra gewicht dat vaak mee wordt gedragen op de transportfietsen is elektrische trapondersteuning zeker geen overbodige luxe. Deze fietsen worden ook wel e-transporters genoemd. 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *