De populariteit van de elektrische fiets blijft maar toenemen. Deze fiets staat bekend om zijn elektrische trapondersteuning die het gemakkelijker maakt om lange afstanden af te leggen zonder vermoeid te raken. Deze trapondersteuning wordt aangevoerd door verschillende soorten motoren. In dit artikel worden de belangrijkste kenmerken en verschillen tussen de middenmotor en de voorwielmotor besproken. Zo hopen we jou een stukje op weg te helpen bij je keuze. 

Middenmotor elektrische fietsen

Wanneer een elektrische fiets over een middenmotor beschikt, vind je deze bij de trappers van de fiets. De zogenoemde trapas drijft de motor aan. De voordelen van een middenmotor zijn een betere balans, meer stabiliteit en een meer natuurlijke rijervaring. Daarnaast zijn elektrische fietsen met een middenmotor uitstekend geschikt voor heuvelachtige gebieden. De nadelen zijn echter dat deze fietsen duurder zijn en fietsen met een voorwielmotor en soms ook onderhoudsgevoeliger zijn.

Voorwielmotor elektrische fietsen 

Een voorwielmotor bevindt zich op het voorwiel van de elektrische fiets. Dit kan wellicht wat onnatuurlijk aanvullen, omdat het achterwiel niet direct aangedreven wordt. Je wordt als het ware naar voren getrokken. Elektrische fietsen met deze soort motor zijn over het algemeen goedkoper en minder onderhoudsgevoelig dan fietsen met een middenmotor. Je zult op deze fiets wel minder balans en stabiliteit ervaren. Ook zijn fietsen met een voorwielmotor minder geschikt voor heuvelachtig gebied. 

Vergelijking tussen middenmotor en voorwielmotor

Een ander verschil tussen de motoren is dat middenmotor fietsen over het algemeen een stuk zwaarder zijn dan voorwielmotor fietsen. Ook dit kan weer invloed hebben op de stabiliteit en de wendbaarheid van de fiets. Voorwielmotor fietsen zijn beter toe te passen op vlakke wegen. Voor recreatief fietsen op de elektrische fietsen zul je dus snel uitkomen op een fiets met een voorwielmotor. Kijk hiervoor zeker even naar het aanbod van e-bikes met voorwielmotor van Matrabike.

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *