Je gebruikt je hand en pols vaker dan je denkt. Als je een aandoening hebt aan je hand of pols, kan dat erg vervelend zijn. Er kunnen verschillende vervelende klachten ontwikkeld worden op deze plekken. Hieronder lees je een aantal aandoeningen die geregeld voorkomen aan de hand of pols. 

Ganglion aan de pols 

Ganglion aan de pols is een veelvoorkomende goedaardige zwelling gevuld met vocht die zich ontwikkelt langs gewrichten of pezen, vaak op de rug van de hand of pols. Een ganglion is meestal niet pijnlijk, maar kan druk uitoefenen op zenuwen of nabijgelegen structuren, waardoor het ongemakkelijk kan zijn. Als ze groot genoeg worden of hinder veroorzaken, kan een Ganglion pols operatie nodig zijn om ze te verwijderen. 

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) 

Dit is een aandoening waarbij de middelste zenuw, die door de carpaal tunnel in de pols loopt, bekneld raakt. Dit kan leiden tot gevoelloosheid, tintelingen, pijn of zwakte in de hand, vooral in de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. Als behandelingen zoals spalken, fysiotherapie of injecties niet helpen, kan een Carpaal Tunnel Syndroom operatie worden overwogen. Tijdens deze operatie wordt de druk op de zenuw verminderd door een snee te maken in de hand aan de handpalmzijde. Tunnel wordt hierdoor verwijd. 

Triggerfinger (hokken van de vinger) 

Dit treedt op wanneer één van de vingers, meestal de duim, vast komt te zitten in gebogen positie en dan plotseling recht schiet of ‘hokt’. Dit kan pijnlijk zijn en de vingerbeweging belemmeren. 

De Quervain’s Tenosynovitis 

Een aandoening waarbij de pezen aan de basis van de duim ontstoken raken, wat leidt tot pijn, zwelling en moeite met het bewegen van de duim en pols. 

Artrose (gewrichtsslijtage) 

Net als in andere gewrichten kan ook in de handen en polsen artrose optreden. Dit kan pijn, stijfheid en verlies van flexibiliteit veroorzaken. 

Dupuytren’s Contractuur 

Dit is een aandoening waarbij het bindweefsel in de handpalm geleidelijk dikker en strakker wordt, waardoor vingers krom kunnen trekken en de volledige strekking van de vingers kan worden belemmerd. 

TFCC-letsel (Triangulaire Fibrocartilage Complex) 

Schade aan het kraakbeen en ligamenten aan de pinkzijde van de pols, vaak door trauma of overmatige druk, wat pijn, zwelling en beperking van de polsbeweging kan veroorzaken. 

Deze aandoeningen kunnen behoorlijk ongemakkelijk zijn en de hand- en polsfunctie belemmeren. Een juiste diagnose door een medisch professional en passende behandeling, soms inclusief chirurgische ingrepen, kunnen helpen om de symptomen te verlichten en de functionaliteit van de hand en pols te herstellen. 

Door admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *